harraste E L E K T R O N I I K K A

SISÄLTÖ
MILJOONALAATIKKO
Sekalaista elektroniikkaharrastajan tarvitsemaa tietoa, taulukoita, laskukaavoja, yms.
KIRPPIS
Elektroniikkaharrastajan kauppapaikka.
PIIRROSMERKIT
Elektroniikan, sähkötekniikan ja rakenussähköpiirrustusten piirrosmerkkejä.
RAKENNUSOHJEET
Kytkikset, piirilevykuvat, ja muut rakenteluohjeet pariin elektroniikkaprojektiin.
ARTIKKELIT
Elektroniikasta ja sähköstä yleensäkin, kirjoittelemiani juttuja, asiasta ja asian vierestä.
U.K.K.
Usein Kysytyt Kysymykset.
KÄRY KÄVI
Enemmän tai vähemmän hauskoja tapahtumia elävästä elämästä.
SALAISET PAHEET
Elektroniikkaharrastajan salaiset paheet... sovellettavissa omalla vastuulla.
LINKIT
Linkkejä sinne ja tänne.
PALAUTE
Näihin sivuihin liittyvä palaute, sekä elektroniikkaan liittyvät kysymykset tänne.
ETUSIVULLE

 

Julkaistu:19.12.2010
Muokattu:3.1.2011
KiCad OPAS
Osa 1 - Valinnan vaikeus, asennuksen helppous

Piirikaavioiden piirtoon ja piirilevyjen suunnitteluun soveltuvia ohjelmia löytyy pienellä googlettamisella useita, mutta mikä niistä olisi soveltuvin valinta elektroniikkaharrastajan työkaluksi?

Noh! Yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä, joku molemmista. Itse olen päätynyt KiCad-ohjelman käyttäjäksi seuraavanlaisen historian kautta:

Miksi KiCad, miksei vaikkapa Eagle
Piirilevykuvia, siinä kuin kytkiksiäkin olen piirrellyt tietokoneella 90-luvulta lähtien, ja aina viime vuosiin saakka on työkaluna ollut Designer-piirto-ohjelma. Se ei ollut erityisesti elektroniikkapiirtämiseen tarkoitettu ohjelma, mutta yleiskäyttöisenä, vektorigrafiikkaan perustuvana piirto-ohjelmana, se toimi kohtalaisen hyvin myös elektroniikkaharrastajan työkaluna.

Tämä wanha sotaratsu kuitenkin on Win-3.1 aikakauden ohjelmia. Win-95:ssäkin se toimi hyvin, mutta uudemmista ei ole kokemuksia, koska tätä uudempiin Windows-versioihin en ole kotioloissa kajonnut. Useampikin vanha tietokone, jolla 95:ttä vielä pyörittelisi, löytyy kyllä nurkista, mutta ongelmaksi alkoivat tulla tulostimet.

Vanhemmat tulostimet, jotka vielä pelaavat 95:n kanssa, alkoivat mekaniikaltaan tulla tiensä päähän. Uusiin tulostimiin taas ei 95-ajureita ole saanut enää vuosiin. Oli siis aika siirtää wanha, uskollisesti palvellut sotaratsu eläkkeelle, ja etsiä uusi ajanmukaisempi työkalu tilalle.

Hieman googletusta, ja valintana oli Cadsoft-nimisen firman tuottama Eagle-ohjelma. Kyse on kaupallisesta ohjelmasta, mutta ohjelman demoversiota voi harrastekäytössä käyttää vapaasti. Mitään 30 päivän rajoituksia tai vastaavia tuossa ei ole, mutta piirikaavion ja piirikortin kokoa, sekä piirilevyn kerrosten määrää on rajoitettu. Debianin paketinhallinnasta Eaglea ei, ymmärrettävistä syistä löytynyt, mutta Cadsoftin sivuilta imuroidulla asennuspaketilla tuon sai helposti asennettua.

Eaglen opettelu kesti aikansa, ja suurta apua tässä oli siitä, että netistä löytyy aika hyvin suomenkielistä ohjetta Eaglen käyttöön. Joitakin pienempiä levyjä tuli Eaglella suunniteltua, mutta sitten alkoi tulla piirikortin kokorajoitus vastaan. Ohjelma kuitenkin tuntui siinä määrin hyvältä, että hieman olisin ollut valmis maksamaankin sellaisesta versiosta, jolla 100x160mm piirilevyn olisi pystynyt tekemään.

Taas hieman googletusta, ja löytyihän noita Eaglen hintatietoja. Siinä tuli taas kerran todettua, että kaupallisiin ohjelmistoihin ei kannattaisi kajota pitkällä tikullakaan, sekä se että kahvia ei ole hyvä juoda samaan aikaan kun käyttää tietokonetta. Ei ollutkaan Cadsoft Eagle niin harrastaja ystävällinen hinnaltaan, ja näppiksenkin sai siivota tuon järkytyksen jäljiltä. Eagle saa puolestani lentää sinne minne aurinko ei ikinä paista!

Siispä taas Google käteen, ja etsimään parempaa ohjelmaa piirilevyjen suunnitteluun. Seuraava löytö olikin sitten KiCad. Kyseessä on avoimen lähdekoodin (GPL) ohjelma, joten kaupallisten ohjelmien rajoitukset eivät ainakaan tule tämän ohjelman kanssa vastaan.

Mutta ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin. Googletus suomenkielisiltä sivuilta, hakusanalla KiCad, ei tuottanut juurikaan mainittavia tuloksia. Seuraava googlaus hakusanoilla KiCad opas. Tällaista ei nähtävästi ole vielä kukaan kirjoittanut, joten siitä se ajatus sitten lähti...

KiCad Linux-ympäristöön
Linux-ympäristössä KiCad:in asennus on helppoa kuin heinänteko, jos se löytyy valmiiksi paketoituna, käyttämäsi Linux-jakelun pakettienhallintaohjelmasta. Debian 5 "lenny" on itselläni, tätä kirjoittaessani käytössä, ja tässä jakelussa KiCad löytyy pakettienhallinnan kautta.

KiCad-hakusanalla pakettienhallinnasta löytyy yhdeksän pakettia. kicad-paketti sisältää itse ohjelman, ja kicad-common sisältää ohjelman käyttämiä kirjastoja ja kielipaketteja. kicad-paketti on riippuvainen kicad-common-pakettista, joten se valikoituu automaattisesti asennettavaksi, kun peruspaketti kicad valitaan asennettavaksi.

Lisäksi löytyy useampia paketillisia käyttöohjedokumentteja. Nämä paketit ovat nimeltään muotoa kicad-doc-xx, jossa xx kertoo paketin kielen. Valitettavasti vaan, noita manuaaleja ei ole kukaan suomentanut. Ohjepaketteja ei ole pakko asentaa, mutta jos jotakin vierasta kieltä, vaikkapa englantia osaat, niin noista voi olla hyötyä.

Debian 5:lle pakettienhallinnan kautta saatavilla oleva KiCad on versioltaan 2007-11-29-a. Se ei todellakaan ole mikään uusin versio, mutta silläkin pärjää. Tätä kirjoittaessani KiCad:in tuorein versio on 2010-05-05.

Katso siis ensiksi mitä käyttämäsi jakelun pakettienhallinta tarjoaa, ja asenna sieltä. Mutta jos KiCad:ia ei löydy, tai haluat asentaa tuoreimman version, voit lähteä katsomaan apuja vaikkapa seuraavilta sivuilta: www.lis.inpg.fr/realise_au_lis/kicad tai kicad.sourceforge.net

KiCad muihin käyttöjärjestelmiin
KiCad on saatavilla myös Microsoft Windows-käyttöjärjestelmälle. Asennus tapahtuu Windows ohjelmien tyyliin, itse purkautuvasta exe-tiedostosta. Tämän asennuspaketin löydät osoiteesta www.lis.inpg.fr/realise_au_lis/kicad, download-linkin takaa. Tätä kirjoittaessani tuorein Windowssille käännetty versio on 2010-05-05, ja sen lupaillaan toimivan seuraavissa versioissa: XP, 2000, Vista

Myös MacOS on KiCad:in kotisivuilla mainittu, mutta koska en tunne mäkkimaailmaa laisinkaan, en lähde tästä enempää kirjoittelemaan.

Asennuksen jälkeen
Pakettien asentaminen ei suoraan tuo KiCad:in käynnistyskuvaketta työpöydälle, mutta ainakin KDE-työpöytäympäristössä KiCad:in käynnistin ilmestyy päävalikon "Kehitystyökalut"-alavalikkoon. Puuttuva käynistyskuvake on kuitenkin helppo luoda, kun tiedämme seuraavat asiat.

Käynnistettävä ohjelmatiedosto on nimeltään kicad ja se löytyy, jakelusta ja asennetusta versiosta riippuen, polusta /usr/bin/ tai /usr/local/kicad/bin/.

Desktop-tiedosto, eli KDE-ympäristössä toimiva valmis käynnistyskuvake voi, jakelusta ja asennetusta versiosta riippuen, löytyä polusta /usr/share/applications/kicad.desktop tai /usr/local/kicad/bin/kicad.desktop josta sen voi kopioda omalle työpöydälle (siis /home/omatunnus/Desktop hakemistoon).

Jos taas luot käynnistyskuvakkeen manuaalisesti, KiCad:in kuvake löytyy polusta /usr/share/pixmaps/icon_kicad.xpm tai /usr/local/kicad/bin/kicad_icon.png

Kun käynnistyskuvake on saatu kuntoon, voitkin seuraavaksi kokeilla KiCad:in käynnistystä. Jos kaikki on kunnossa, pitäisi työpöydälle aueta suunnilleen viereisen kuvan mukainen ikkuna. Se on KiCad:in pääikkuna, eli projektinhallintatyökalu.

KiCad:in hakemistopolkuja
Alla olevassa taulukossa on KiCad:in käyttämiä hakemistopolkuja. Ensimmäisessä sarakkeessa Debian-asennuksesta, ja toisessa vastaava polku Ubuntuun tarkoitetusta asennuspaketista, jonka sisäkaluja hieman tutkiskelin.

Debian 5
KiCad 2007-11-29-a
Ubuntu 9.10
KiCad 2010-05-05
Sisältää:
/usr/bin /usr/local/kicad/bin/ Ohjelmatiedostot: kicad, cvpcb, eeschema, gerbview ja pcbnew
/usr/share/kicad/internat /usr/local/kicad/share/internat Ohjelman käyttöliittymän kielipaketit
/usr/share/kicad/library /usr/local/kicad/share/library Kytkentäkaavioiden symbolikirjastot
/usr/share/kicad/modules /usr/local/kicad/share/modules Piirilevysuunnitelun komponenttikirjastot
/usr/share/kicad/modules/packages3d /usr/local/kicad/share/modules/packages3d Piirilevysuunnitelun 3D-mallineet komponenteista
/usr/share/doc/kicad-common/examples /usr/local/kicad/share/demos/ Demo projekteja
/usr/share/doc/kicad/xx   Käyttöohjedokumentit (xx=paketin kieli)

Sisällysluettelo  Seuraava osa

Tulostuskelpoinen sivu

harraste ELEKTRONIIKKA - ©Kari Huhtama, Iittala