harraste E L E K T R O N I I K K A

SISÄLTÖ
MILJOONALAATIKKO
Sekalaista elektroniikkaharrastajan tarvitsemaa tietoa, taulukoita, laskukaavoja, yms.
KIRPPIS
Elektroniikkaharrastajan kauppapaikka.
PIIRROSMERKIT
Elektroniikan, sähkötekniikan ja rakenussähköpiirrustusten piirrosmerkkejä.
RAKENNUSOHJEET
Kytkikset, piirilevykuvat, ja muut rakenteluohjeet pariin elektroniikkaprojektiin.
ARTIKKELIT
Elektroniikasta ja sähköstä yleensäkin, kirjoittelemiani juttuja, asiasta ja asian vierestä.
U.K.K.
Usein Kysytyt Kysymykset.
KÄRY KÄVI
Enemmän tai vähemmän hauskoja tapahtumia elävästä elämästä.
SALAISET PAHEET
Elektroniikkaharrastajan salaiset paheet... sovellettavissa omalla vastuulla.
LINKIT
Linkkejä sinne ja tänne.
PALAUTE
Näihin sivuihin liittyvä palaute, sekä elektroniikkaan liittyvät kysymykset tänne.
ETUSIVULLE

 

ELEKTRONIIKKA???
MIKÄ HEMMETIN ELEKTRONIIKKA?

  Katosiko televisiosta kuva? Simahtiko vasta kaksi vuotta uskollisesti palvellut automankka, vai pitäisikö automankkaan asentaa lisävahvari, mutta piuhoja tuntuu olevan muutama liikaa? Rikkoiko salaman isku puhelimen? Tuntuisiko paristovarmennus kovalta sanalta videoiden kellossa? Tietokoneen äänikortti pitäisi liittää stereolaitteistoon, mutta stereoiden takalevystä puuttuu sopiva liitäntä.

Ongelmia, joita itse kullekin tulee aina toisinaan eteen. Yleensä tällaiset ongelmat ratkaistaan heittämällä vanha laite pois ja ostamalla uusi tilalle, tai sitten korjauttamalla laite alan ammattiliikkeessä. Edellä mainittuja ratkaisuja ei voi kehua ainakaan halvoiksi. Toisaalta kaikkiin ongelmiin ei edes löydy ratkaisuja valmiista laitteista. Näin äkkiseltään ei esimerkiksi tule mieleen ainoitakaan videoita, joissa kellon ja ajastimen toiminta olisi varmennettu paristolla.

Ratkaisu voi kuitenkin löytyä hyvinkin läheltä. Tunnetko ehkä jonkun joka on pelannut koko ikänsä sähkölaitteiden kanssa, tuntee äänentoistolaitteiden ja muiden vastaavien vehkeiden salat, jolla pysyy kolvi kädessä? Tunnetko ehkä jonkun elektroniikan harrastajan?

Elektroniikka ... Harvinainen ja hyödyllinen harrastus
Elektroniikka on harrastuksena varsin harvinainen näinä päivinä. Takana ovat ne ajat jolloin rakenneltiin kidekoneita ja oltiin tyytyväisiä, jos kohinan keskeltä saatiin kuuluviin edes jotakin puheen tapaista. Syykin on selvä, tänä päivänä saa satasella tai parilla valmiin radion, jossa on hyvä kuuluvuus ja lisukkeena myös kasettisoitin. Tämä ei ole kuitenkaan tappanut harrastusta, vielä on jäljellä 'viimeisiä mohikaaneja' jotka viitsivät korjailla vanhoja, ja uudempiakin laitteita, rakennella vahvistimia, ja touhuilla kaikenlaista muuta elektroniikkaan liittyvää.

Varsin usein elektroniikan harrastaminen liitetään tietokonehommiin. Elektroniikan harrastaja olisi siis joku päivät pitkät ohjelmakoodia naputteleva 'nörtti'. Tämä ei pidä paikkaansa, joskin nämä kaksi harrastusta voivat kyllä hyvin tukea toisiansa. Ehkä juuri edellä mainitusta syystä, elektroniikan harrastaja voikin joskus kuulla erinäisiä 'vikinöitä' harrastuksensa suhteen.

Yleensä vittuilu kuitenkin loppuu lyhyeen siinä vaiheessa kun automankka hajoaa, tai lisävahvarin kytkennässä tulee ongelmia...

Elektroniikka ... Historiaa
Nykyään elektroniikan harrastaminen on jossakin määrin sekoittunut muihin samansorttisiin harrastuksiin. Mm. tietotekniikka ja autohifi ovat harrasteita, joiden kanssa pelatessaan on ainakin jonkinverran tunnettava myös eletroniikan alkeita. Toisaalta taas tietotekniikan tuntemus on varsin tärkeä ominaisuus tämän päivän elektroniikkaharrastajalle.

Aivan perinteiden pohjalta ajatellen elektroniikan harrastamisen voisi kuitenkin määritellä suunnilleen seuraavasti: Elektroniikkaharrastaja rakentelee elektronisia laitteita alan lehdistä ja kirjoista löytämiensä kytkentäkaavioiden ja rakennusohjeiden mukaan, tai suunnittelee alusta alkaen itse rakentelmansa laitteet. Varsin usein elektroniikan harrastaja voi myös kehitellä lehdestä löytämäänsä kytkentää paremmaksi, tai paremmin omiin tarkoituksiinsa sopivaksi. Laitteiden rakentelussa karttunutta sähkötekniikan ja elektroniikan tuntemusta elektroniikan harrastaja voi sitten hyödyntää myös valmiiden elektroniikka laitteiden korjauksissa.

Menneinä vuosina elektroniikan harrastaminen oli huomattavasti yleisempää kuin nykyään. Kytkiksiä oli tarjolla siellä täällä. Mm. Tekniikan Maailma lehdessä oli 60- ja 70-luvuilla jokaisessa lehdessä Elektroniikan maailmasta palsta, jossa useimmiten oli rakenteluohjeita, tai sitten muuta elektroniikan harrastamiseen liittyvää tietoa.

Elektroniikka ... Tänä päivänä
Nykyään elektroniikkalaitteiden kytkiksiä löytää enää alan erikoislehdistä, jotka nekin ovat suurimmaksi osaksi ulkomaalaisia. Tänä päivänä onkin internet tullut korvaamaan alan erikoislehtien vähäisyyttä. Internetin elektroniikka tarjonnasta luonnollisesti on suurin osa ulkomaalaista, mutta myös kotimaisia kotisivuja aiheesta löytyy. Näistä muutamia olen koonnut Elektroniikan linkit sivulle.

Internetin elektroniikkatarjonnan 'suola' ovat tietenkin yksityisten henkilöiden ylläpitämät, ei kaupalliset kotisivut, mutta elektroniikan alalla voisi kiitokset heittää myös monille komponenttivalmistajille ja elktroniikka-alan tukkureille. Nämä kiitokset tulevat lähinnä puolijohdekomponenttien datalehdistä, joita on netistä vapaasti imuroitavissa.

Menneinä vuosikymmeninä elektroniikkaharrastajien välinen yhteydenpito rajoittui lähinnä 'naapurin poikaan', jolla myös oli paha tapa rakennella kidekoneita, transistorivahvistimia, ja muita vastaavia virityksiä. Harrastajamäärän väheneminen ja internetin mukaan tulo on kuitenkin tuonut muutoksensa tähänkin asiaan. Tämän päivän elektroniikkaharrastajat löytyvät Harraste-elektroniikan uutisryhmästä, osoitteesta sfnet.harrastus.elektroniikka.

Elektroniikka ... Mitä siihen tarvitaan?
Mitä sitten elektroniikan harrastamiseen tarvitaan? Ennenkaikkea siihen tarvitaan kiinnostusta kyseiseen alaan ... sama kai pätee kaikkiin muihinkin harrastuksiin. Mitä välineistöön tulee, alkuun selviää varsin vähällä. Elektroniikka hommiin soveltuva kapeakärkinen ja pienitehoinen juotin (juotoskolvi), sekä yleismittari ovat ainoat homman vaatimat erikoistyökalut. Sitten lisäksi toki tarvitaan jokaisesta talosta löytyviä perustyökaluja, kuten ruuvimeisseleitä, pihtejä yms.

Myös jonkinlaista elektroniikka alan alkeiskirjallisuutta kannatanee harrastuksen alkumetreillä lueskella. Tällaisia kirjoja kannattaa kysellä lähimmästä kirjastosta. Toinen tapa on sitten se jonka kautta minäkin olen alalle tullut, eli se pidempi ja savuisempi polku. Kokeillaan ensin, ja lueskellaan sitten myöhemmin kirjoista, miksi savu ei pysynyt sisällä.

Harrastuksen edetessä alkavat sitten kalustotarpeet kasvamaan. Se ensimmäinen, pari kymppiä maksanut kolvi saa siirtyä eläkkeelle uuden juotosaseman tieltä. Sama koskee yleismittaria, ja myös ne isoisän kalupakista löytyneet lattapihdit korvaantuvat hieman sirommilla elektroniikkapihdeillä.

Aikaa myöten alkaa mittalaiterintamalla yleismittari käymään riittämättömäksi, joten seuraava hankinta onkin sitten oskilloskooppi ... hintava laite, mutta hemmetin hyödyllinen. Entäpä sitten jännitelähteet? Niitä ei osteta valmiina, vaan tosi elektroniikkaharrastaja rakentelee nämä itse. Niin, ellen jo maininnut, tietty pihiys kuuluu tosi elektroniikkaharrastajan hyveisiin.

Tulostuskelpoinen sivu

harraste ELEKTRONIIKKA - ©Kari Huhtama, Iittala