harraste E L E K T R O N I I K K A

SISÄLTÖ
MILJOONALAATIKKO
Sekalaista elektroniikkaharrastajan tarvitsemaa tietoa, taulukoita, laskukaavoja, yms.
KIRPPIS
Elektroniikkaharrastajan kauppapaikka.
PIIRROSMERKIT
Elektroniikan, sähkötekniikan ja rakenussähköpiirrustusten piirrosmerkkejä.
RAKENNUSOHJEET
Kytkikset, piirilevykuvat, ja muut rakenteluohjeet pariin elektroniikkaprojektiin.
ARTIKKELIT
Elektroniikasta ja sähköstä yleensäkin, kirjoittelemiani juttuja, asiasta ja asian vierestä.
U.K.K.
Usein Kysytyt Kysymykset.
KÄRY KÄVI
Enemmän tai vähemmän hauskoja tapahtumia elävästä elämästä.
SALAISET PAHEET
Elektroniikkaharrastajan salaiset paheet... sovellettavissa omalla vastuulla.
LINKIT
Linkkejä sinne ja tänne.
PALAUTE
Näihin sivuihin liittyvä palaute, sekä elektroniikkaan liittyvät kysymykset tänne.
ETUSIVULLE

 

Julkaistu:???
Muokattu:22.1.2012
JOHDIN- JA KAAPELITYYPIT

Antenni- ja puhelin- ja ATK-kaapelit

TELLUTelevisio- ja radioantennijärjestelmissä käytettävä koaksiaalikaapeli. Käytetään pääosin kiinteässä asennuksessa, pinta- tai uppoasennuksena. Valkoinen. Voidaan käyttää myös siirrettävään asennukseen antenni rasian ja TV:n välillä.
AJSSamaa kuin TELLU. AJS on vanhempi nimike
MCUMAntenniverkoston maakaapeli. Käyttö antenniverkoston kiinteisiin johdotuksiin maahan tai kaapelikanaviin. Musta.
MCUKAntenniverkoston ilmakaapeli. Muuten sama kuin MCUM, mutta varustettu teräksisellä kannatinköydellä. Käyttö antenniverkoston kiinteäksi ilmajohdoksi. Musta.
MHSPuhelin- ja muiden telejärjestelmien, kiinteään pinta- tai uppoasennukseen tarkoitettu kaapeli. Harmaa.
MMHSKuten MHS, mutta tarkoitettu puhelinkeskusten asennuksiin.
VMOHBUPuhelin- ja muiden telejärjestelmien, kiinteään maa- tai kanava-asennukseen tarkoitettu kaapeli. Musta.
VMOPUPuhelin- ja muiden telejärjestelmien, kiinteään maa- tai vesistöasennukseen tarkoitettu kaapeli. Armeerattu, ulkovaippana musta PE-muovi.
UC300Tietoverkkokaapeli puhelin, ISDN ja ATK järjestelmiin. Kiinteä asennus, sisätiloihin. Neljä paria (8 johdinta). Vaippana harmaa PVC-muovi.
UC400Lähes sama kuin UC300. Vaipan väri sininen.
UC600Tietoverkkokaapeli puhelin, ISDN ja ATK järjestelmiin. Kiinteä asennus, sisätiloihin. Neljä paria (8 johdinta). Kullakin parilla oma suojaus alumiinifoliolla. Kaikilla pareilla yhteisenä suojauksena kuparilankapalmikko ja eristämätön maadoitusjohdin. Väri oranssi.
RGKoaksiaalikaapeli tietokoneiden päätelaitteiden kytkentöihin.
TWINAXSymmetrinen (kaksi sisäjohdinta) koaksiaalikaapeli tietokoneiden päätelaitteiden kytkentöihin.

Heikkovirta-, ohjaus- ja audiokaapelit

KJMKaksinapainen, kytkentäkaapeli siirrettävään asennukseen, esim. hälytyspainikkeiden liitäntäjohdiksi. Monisäikeiset yhdensuuntaiset johtimet.
KJMOUseampinapainen kytkentäkaapeli siirrettävään asennukseen. Monisäikeiset yhteenkerratut johtimet.
KJMOEKuten KJMO, mutta johtimet kierretty ensin keskenään pareiksi. Vaippana harmaa PVC-muovi.
KJOSMKuten KJMOE, mutta kaapeli suojattu kuparipalmikolla. Sopii myös ATK laitteiden kaapelointiin. Vaippana harmaa PVC-muovi.
KJMSKaksi- tai useampinapainen, kuparipalmikolla suojattu äänitaajuuskaapeli siirrettävään asennukseen, esim. mikrofonikaapeliksi. Monisäikeiset johtimet.
KLMTelemerkintäkaapeli. 2 tai 4 johtiminen kaapeli kiinteään asennukseen, merkinanto-, turva-, LVI automaatio- ja kaiutinjärjestelmiin. Yksisäikeiset yhteen kerratut johtimet.
KLMAKuten KLM, mutta varustettu eristämättömällä maadoitusjohtimella ja alumiinifolio suojauksella.
LONAKLON-verkkojen ja kiinteistöautomaation kiinteisiin asennuksiin tarkoitettu kaapeli. Monisäikeiset, pareiksi kierretyt johtimet. Vaippana harmaa PVC-muovi.
UICMonisäikeinen yksinapainen anturikaapeli vaativiin käyttöolosuhteisiin. Käytetään mm. liikennevalojen induktiosilmukoissa. Eristeenä EPDM-kumi, vaippana musta PCP-kumi.
MMSAPaloilmoitinkaapeli sisäasennuksiin. Yksisäikeiset johtimet, jotka kukin erikseen suojattu alumiini folioinnilla. Vaippana harmaa PVC muovi. Johtimia 4 - 40 kpl + eristämätön maadoituslanka. Käytetään merkinanto-, turva- ja LVIS automaatiojärjestelmien kiinteisiin asennuksiin.
MMPMAPaloilmoitinkaapeli ulkoasennuksiin. Armeeraus sinkityllä teräslangalla. Vaippana musta PE muovi. Muuten samaa kuin MMSA.
LIYCYTiedonsiirto- ja ohjausjärjestelmissä käytettävä, taipuisa, palmikkosuojattu tiedonsiirtokaapeli DIN 47100-värimerkityin johtimin. 2-61 monisäikeistä johdinta. Useita poikkipinta-aloja väliltä 0,14-1,5mm2. Vaippa harmaata PVC-muoviseosta.

Instrumentointikaapelit

KLAMInstrumentointikaapeli. Yhteenkerratut yksisäikeiset johtimet ja maadoituslanka. Suojauksena alumiini foliointi ja vaippana harmaa PVC muovi. Käyttö lähinnä teollisuuden prosessiautomaatiossa.
JAMAKInstrumentointikaapeli. Monisäikeiset johtimet jaettu pareiksi. Jokaisella parilla oma monisäikeinen maadoituslanka. Kukin pari erikseen suojattu alumiini folioinnilla. Pareja tyypistä riippuen 2 - 48. Vaippa harmaata PVC muovia. Käyttö instrumentointi-, prosessinohjaus-, ja äänetoistojärjestelmien sisäasennuksiin.
DATAJAMAKKuten JAMAK, mutta paremmilla sähköisillä suojauksilla. Käyttö datasiirtoon.
JAMAK-ARMKuten JAMAK, mutta armeerattuna. Parempi suoja induktiivisia häiriöitä vastaan ja parempi mekaaninen kestävyys. Vaippana musta PELD-muovi.
NOMAKInstrumentointikaapeli. Monisäikeiset johtimet jaettu yhteen kerratuiksi pareiksi. Pareja tyypistä riippuen 2 - 24. Lisäksi monisäikeinen maadoituslanka. Suojauksena alumiinifoliointi. Vaippana harmaa PVC-muovi. Käyttö instrumentointi- mittaus- ja ohjausjärjestelmien kaapeliontiin sisätiloissa.
MLVMUInstrumentointikaapeli vaativiin olosuhteisiin. Yksisäikeiset johtimet kerrattu tähtinelikierteiksi. Vaipoitus sisältä ulospäin: PE-muovivaippa, lyijyvaippa, armeeraus kyllästetyllä paperilla, bitumilla ja kahdella vanneteräsnauhalla, ja lopuksi ulkovaippa PVC muovista. Käyttö kohteisiin joissa tarvitaan erittäin hyvä suojaus voimakkaita ulkopuolisia häiriöitä vastaan, ja hyvä mekaaninen kestävyys. Sisä- ja ulkokäyttöön ja maakaapeliksi.
LJSTErityisesti laiva-asennuksiin tarkoitettu intrumentointikaapeli. Monisäikeiset 0,75mm² johtimet on kerrattu pareiksi. Suojauksena kuparilankapalmikko. Vaippana valeanvihreä tai harmaa SHF1.
RFA-HFErityisesti laiva-asennuksiin tarkoitettu, foliosuojattu instrumentointikaapeli. Pareittain yhteen kerratut monisäikeiset johtimet. Harmaa vaippa.
RFA-FRHFKuten RFA-HF, mutta palonkestävä. Oranssi vaippa.
RFE-HFErityisesti laiva-asennuksiin tarkoitettu, palmikkosuojattu instrumentointikaapeli. Pareittain yhteen kerratut monisäikeiset johtimet. Harmaa vaippa.
RFE-FRHFKuten RFE-HF, mutta palonkestävä. Oranssi vaippa.
LI2YCYvParikierretty ohjauskaapeli, joka on tarkoitettu lähinnä datasiirtoon. Johtimien poikkipinta-alat 0,5...1,5mm², 2...10 paria, eli 4...20 johdinta. Johtimien värikoodit DIN-47100 mukaan. Palmikkosuojaus tinatulla kuparilangalla. Harmaa ulkovaippa.

1 ja 2 napaiset kytkentäjohdot heikkojännitejärjestelmiin.

KLKytkentälanka. Puhelin- ja elektroniikkajärjestelmien keskuksissa ja vastaavissa suojatuissa tiloissa käytettävä yksisäikeinen kytkentälanka. Useita värejä. Yksi ja kaksijohtimiset versiot, kaksijohtimisessa on kaksi lankaa kerrattu (kierretty) toisiinsa.
RKKNKuten KL, mutta löytyy jopa 5 johtimisena versiona. Johdineristeenä polyamidi.
MSKaksijohtiminen kytkentälanka, jonka yksisäikeiset johtimet ovat yhdensuuntaiset. ('valettu' kiinni toisiinsa)
RLRäjäytyslanka. Kytkentälangan kaltaista johdinta, jota käytetään sähkönallein suoritettavissa räjäytystöissä.
KJMonisäikeinen kytkentälanka puhelin- ja elektroniikkajärjestelmien kytkentöihin.
AJMonisäikeinen kytkentäjohdin ajoneuvoihin, ja muiden pienjännitteisten järjestelmien johdotukseen. Vaippana PVC-muovi, useita värejä.
AJMYKaksinapainen liitäntäkaapeli siirrettävään käyttöön pienjännitejärjestelmiin, esim. ajoneuvokäyttöön ja aurinkopaneelijärjestelmiin. Monisäikeiset johtimet. Vaippana valkea PVC-muovi.

Siirrettävän ja puolikiinteän asennuksen vahvavirta kaapelit

MSOLiitäntäkaapeli siirrettävään asennukseen. Litteä 2*0,75mm² liitäntäkaapeli valaisinten ja vastaavien liitäntään kuivissa sisätiloissa. Vaippana PVC-muovi, useimmiten valkoinen.
MSOYKuten MSO, mutta johtimet on kerrattu yhteen ja kaapeli on pyöreää.
MSKLiitäntäkaapeli siirrettävään asennukseen. Pyöreä, 2 - 5 johtiminen liitäntäkaapeli valaisinten ja vastaavien liitäntään kuivissa sisätiloissa. Monisäikeiset johtimet kerrattu yhteen. Vaippana valkoinen PVC-muovi.
MSTLiitäntäkaapeli siirrettävään asennukseen. Litteä 2*0,75mm² liitäntäkaapeli valaisinten ja vastaavien liitäntään kuivissa sisätiloissa. Kaapelissa ei ole erillistä vaippaa. Tämä malli jäämässä pois käytöstä.
VSTTekstiilipäällysteinen liitäntäkaapeli siirrettävään asennukseen. Kolme monisäikeistä EPDM-kumi eristeistä johdinta yhteen kerrattuna. Päälivaippana tekstiilipalmikko. Käytetään silitysraudoissa.
VSBKumieristeinen liitäntäkaapeli siirrettävään asennukseen. 2 - 5 monisäikeistä EPDM-kumi eristeistä johdinta yhteen kerrattuna. Vaippana musta kumi. Käyttö siirrettävässä tai puolikiinteässä asennuksessa, kuivissa tai märissä tiloissa, sisällä tai ulkona.
VSKBKuten VSB, mutta hieman ohuempi ja kevyempi eristyskerros.
VSKNKuten VSKB, mutta vaipan materiaalina neopreenikumi.
VSBM-AQUAKuten VSB, mutta pinnoitettu elintarvikemuovilla. Käyttö porakaivopumpuissa ja uima-allaslaitteissa, joissa kaapeli ei saa aiheuttaa veteen maku tai hajuhaittoja. Valmistus lopetettu.
VSN-AQUASama kuin VSBM-AQUA. Valmistus lopetettu.
VSCBKumieristeinen liitäntäkaapeli siirrettävään tai puolikiinteään asennukseen, kohteisiin joissa tarvitaan parempaa sähköistä tai mekaanista suojausta. Johtimien eritys ja välivaippa EPDM-kumia, suojauksena tinattu kuparilanka palmikko, ulkovaippa mustaa kumia.
VHHissikaapeli. 12 - 30 monisäikeistä, EPDM-kumi eristeistä johdinta. Vaippa mustaa EPDM-kumia. Käyttö hissi- ja nosturiasennuksissa, sisällä ja ulkona.
VHBKuten VH, mutta johdinmäärä 7 - 24, ja käyttö pääasiassa nostureissa.
VSLLitteä kumikaapeli. 4 - 18 monisäikeistä, EPDM-kumi eristeistä johdinta. Johtimet rinnakkain, jolloin kaapelin muoto on saatu litteäksi. Vaippa mustaa kumia. Käyttö nosturiasennuksissa, sisällä ja ulkona.
VUKBHitsauskaapeli. Monisäikeinen, vaippa mustaa kumia.

Kiinteän asennuksen vahvavirta johtimet

MLYksisäikeinen asennusputkijohto. Käytetään uppoasennuksessa asennusputkeen vedettynä.
MKMuutamasäikeinen asennusputkijohto. Käytetään uppoasennuksessa asennusputkeen vedettynä.
MKEMMonisäikeinen asennusputkijohto. Käytetään keskusten ja kojeiden sisäisissä kytkennöissä ja uppoasennuksessa asennusputkeen vedettynä.
MKEMPKuten MKEM, mutta kaksoiseristetty. Käyttö pylväsvalaisimissa ja vastaavissa kohteissa.
LKEM-HFErityisesti laiva-asennuksiin tarkoitettu, monisäikeinen kytkentäjohdin.

Kiinteän asennuksen vahvavirta kaapelit

MMJMuovivaippainen asennuskaapeli pinta-asennukseen, sekä putkettomaan uppoasennukseen, kuiviin ja kosteisiin tiloihin. Vaippa valkoista PVC-muovia.
MEKKuten MMJ, mutta johtimet oavat rinnakkain ja kaapeli näinollen litteää. Käytetään lista-asennuksissa.
MMOKuten MMJ, mutta johtimia on enemmän (7-37 kpl). Käyttö mittaus- ja ohjauskaapelina teollisuudessa, kytkinlaitoksissa ja vastaavissa
MLOMKuten MMO, mutta varustettuna lyijyvaipalla, jonka päällä valkoinen PVC-muovi
MMJKMuovivaippainen itsekantava ilmakaapeli. Harmaa muovivaippa, teräksinen kannatinköysi. Käytetään kiinteänä ilmakaapelina esim. talon ja piharakennuksen välillä.
MPLMKovavaippajohto (putkilanka) pinta-asennukseen kuivissa tiloissa. PVC-muovisen, vaipan alla putkimainen alumiinivaippa. Valkoinen, saatavilla myös ruskeana.
MLJMLyijyvaippakaapeli. Lyijyvaipan päällä valkoinen PVC-muovi vaippa. vaipan alla eristämätön maadoitusjohdin. Käyttö pääasiassa pinta-asennuksessa.
MLJRMLyijyvaippakaapeli. Lyijyvaipan päällä kyllästetyllä paperilla, bitumilla, ja vannereudalla tehty armeeraus. Päälivaippana musta PVC-muovi. Käyttö pääasiassa pinta-asennuksessa, tai maa- tai vesistökaapelina.
MLORMLyijyvaippainen ohjauskaapeli. Yksisäikeisiä johtimia 7 - 27 kpl. Lyijyvaipan päällä kyllästetyllä paperilla, bitumilla, ja vannereudalla tehty armeeraus. Päälivaippana musta PVC-muovi. Käyttö lähinnä kytkinlaitosten ja teollisuuden ohjaus- ja mittausjärjestelmien kaapelina. Soveltuu myös maakaapelikisi.
SSJLämmönkestävä asennuskaapeli. 2 - 5 muutamasäikeistä, silikonikumieristeistä johdinta yhteen kerrattuna. Vaippana luunvärinen silikonikumi. Käytetään saunoissa yli 1 m korkeudella olevissa asennuksissa ja teollisuuden kuumissa kohteissa.
FRHPalonkestävä asennuskaapeli. 2 - 5 muutamasäikeistä, EPDM-kumi eristeistä johdinta yhteen kerrattuna. Vaippana harmaa synteettinen elastomeeri. Käytetään asennuksissa joiden on toimittava tulipalon aikana, esim. opas- ja turvavalaistusjärjestelmissä.
FRSHPalonkestävä asennuskaapeli. Rakenne ja käyttö kuten MCMK, mutta kohteisiin joiden on toimittava myös tulipalon aikana. Vaippa harmaata synteettistä elastomeeria.
AMMKMuovivaippainen asennuskaapeli suurille virroille. 1 - 4 muutamasäikeistä, PVC-muovilla eritettyä johdinta. Vaippa mustaa PVC-muovia. Käyttö teollisuudessa ja muuntoasemilla.
MCMKMaakaapeli. 2 - 4 yksisäikeistä PVC-muovi eristeistä johdinta yhteen kerrattuna. Täytevaipan päällä kerros kuparilankoja ja kuparinauhasidos, joita käytetään maadoitusjohtimena. Vaippana musta PVC-muovi. Käyttö yleensä maakaapelina, mutta voidaan käyttää myös asennuskaapelina, sekä nykyään upottaa myös betonivaluun.
MCMOOhjauskaapeli teollisuuden ja kytkinlaitosten ohjaus- ja mittauskytkentöihin. Johtimia 7 - 35. Rakenne sama kuin MCMK kaapelissa, eli käy maakaapeliksi.
AMCMKAlumiini maakaapeli. 3 muutamasäikeistä, PVC-muovi eristeistä johdinta yhteen kerrattuna. Näiden päällä kerros kuparilankoja, ja kuparinauhasidos, jota käytetään maadoitusjohtimena (PEN johtimena). Vaippana musta PVC-muovi.
AXCMKKuten AMCMK, mutta johtimien eristeenä PEX-muovi.
AXMKAlumiini maakaapeli. 4 muutamasäikeistä, PEX-muovi eristeistä johdinta yhteen kerrattuna. Vaippa mustaa PVC-muovia.
NHXHPalonkestävä asennuskaapeli. Oranssi vaippa.
LKM-HFErityisesti laiva-asennuksiin tarkoitettu, suojaamaton voima- ja ohjauskaapeli. Muutamasäikeiset johtimet. Musta vaippa.
LKM-HF FLEXKuten LKM-HF, mutta monisäikeisillä johtimilla.
LKM-FRHFErityisesti laiva-asennuksiin tarkoitettu, palonkestävä voima- ja ohjauskaapeli. Muutamasäikeiset johtimet. Oranssi vaippa.
LKSM-HFErityisesti laiva-asennuksiin tarkoitettu, palmikkosuojattu voima- ja ohjauskaapeli. Muutamasäikeiset johtimet. Musta vaippa.
LKSM-HF FLEXKuten LKSM-HF, mutta monisäikeisillä johtimilla.
LKSM-FRHFErityisesti laiva-asennuksiin tarkoitettu, palonkestävä palmikkosuojattu, voima- ja ohjauskaapeli. Muutamasäikeiset johtimet. Oranssi vaippa.
LKAM-HFErityisesti laiva-asennuksiin tarkoitettu, foliosuojattu voima- ja ohjauskaapeli. Muutamasäikeiset johtimet. Musta vaippa.
LKAM-FRHFErityisesti laiva-asennuksiin tarkoitettu, palonkestävä foliosuojattu voima- ja ohjauskaapeli. Muutamasäikeiset johtimet. Oranssi vaippa.
LKMSM-HFErityisesti laiva-asennuksiin tarkoitettu, suojattu täytevaipallinen voimakaapeli. Muutamasäikeiset johtimet. Musta vaippa.
LKMM-HFErityisesti laiva-asennuksiin tarkoitettu, suojaamaton voimakaapeli suulakepuristetulla täytteellä. Muutamasäikeiset johtimet. Musta vaippa.

Taipuisat ohjauskaapelit teollisuuskäyttöön

MSMO
FLEXAMON
YSLY
LIYY
ÖZ-J
Ohjauskaapeli siirrettävään tai kiinteään asennukseen. Monisäikeiset johtimet. Johdinmäärä kolmesta, aina useisiin kymmeniin johtimiin. Vaippana (useimmiten) harmaa PVC-muovi. Käytetään teollisuuden ohjaus-, automaatio-, tehonsyöttö- ja mittausjärjestelmien asennuksessa silloin kun kaapelilta vaaditaan taipuisuutta.
MSMSO
FLEXAMON-S
ÖCYZ-J
Kuten edellinen, mutta varustettu kuparilankapalmikolla.
RHEYFLEX-Y
RHEYFLEX-XH
Edellisten kaltainen ohjauskaapeli. Suojaamaton. Harmaa ulkovaippa.
RHEYFLEX-YCYEdellisten kaltainen ohjauskaapeli. Sisävaippa harmaa. Sisävaipan päällä palmikkosuojaus. Ulkovaippa kirkasta läpinäkyvää PVC-muovia.
RHEYFLEX-XCHEdellisten kaltainen ohjauskaapeli. Suojauksena alumiinifolio ja palmikkosuojaus. Harmaa ulkovaippa.
ÖLFLEX...Ölflex-sarjasta löyty kymmeniä eli tyyppisiä kaapeleita, teollisuuden automaatio-, tehonsyöttö- ja moottorikäyttöjen kohteisiin. Kaapelin tarkempi tyyppimerkintä Googleen laitettuna kertoo enemmän...

Joissakin edellä listatuissa kaapeleissa voidaan kaapelin johtimen värikoodaus ilmaista seuraavin, tyyppimerkinnän perässä olevin kirjainlyhentein.

...-OZMustat johtimet, jotka on numeroitu juoksevalla numeroinnilla.
...-JZYksi kelta-vihreä johdin, loput mustia jotka on numeroitu juoksevalla numeroinnilla.
...-JBJohtimet värikoodattu HD 308 S2 mukaisesti.

Johtimet ja kaapelit laitteiden sisäiseen johdotukseen

MKJEYksisäikeinen kytkentäjohto PVC-muovi eristeellä. Käytetään valaisinten ja muiden kojeiden sisäisenä kytkentäjohtona.
MKJKuten MKJE, mutta monisäikeinen.
MVJValoputkijohto. Neonputki valomainoksissa ja vastaavissa käytettävä kytkentäjohdin enintään 8 kV:n jännitteelle. Monisäikeinen, keltainen.
VSSMonisäikeinen lämmönkestävä kytkentäjohto valaisinten ja lämpökojeiden sisäisiin kytkentöihin. Eristyksenä silikonikumi ja kyllästetty lasikuitulankapalmikko. Valkoinen.
VSSKKytkentäkaapeli valaisinten ja lämpökojeiden sisäisiin kytkentöihin. 2 - 3 monisäikeistä, silikonikumi eristeistä johdinta yhteen kerattuna. Vaipana sikonikumi.
SJMonisäikeinen lämmönkestävä kytkentäjohto valaisinten ja vastaavien sisäisiin kytkentöihin. Eristyksenä silikonikumi.
EVSMonisäikeinen lämmönkestävä sytytysjohto purkauslamppuvalaisimiin ja vastaaviin kohteisiin, kojeen sisäisiin kytkentöihin. Eristyksenä silikonikumi.

Kaapelien merkinnät
Kaapelin tyyppimerkintä muodostuu yllä olevien taulukoiden kirjaintunnusten lisäksi kirjaintunnuksen perässä olevista numeroista, jotka ilmaisevat johtimen poikkipinta-alan / halkaisijan ja kaapeleiden kyseessä ollessa myös johdinmäärän. Telekaapeleista ilmoitetaan useimmiten halkaisija, kun taas vahvavirtakaapeleista poikkipinta-ala. Joissakin tapauksissa merkintä kertoo vielä johtimen värinkin. Seuraavat esimerkit selventänevät asiaa.

ML 1,5 VASIYksisäikeinen asennusputkijohto. Johtimen poikkipinta-ala 1,5 mm². Johtimen väri vaaleansininen.
MMJ 3 * 2,5 SMuovivaippainen asennuskaapeli. Kolme johdinta, joiden kunkin poikkipinta-ala on 2,5 mm². Kaapeli on S-tyyppiä (selvitetty johdinvärien yhteydessä).
KLMA 4 * 0,8 + 0,8Telemerkintäkaapeli. Neljä johdinta, joiden kunkin halkaisija on 0,8 mm. Lisäksi yksi muista johtimista erillään oleva maadoitusjohdin jonka halkaisija on 0,8 mm. Maadoitusjohdin voi kaapelityypistä riippuen olla eristetty tai eristämätön.
MHS 1 * 4 * 0,5Televerkon sisäkaapeli. Neljä johdinta, kukin halkaisijaltaan 0,5 mm, kerrattu (kierretty) yhdeksi nelikierteeksi. Lisäksi kaikissa MHS kaapeleissa on kaksi lisäjohdinta. Eristetty punainen ja eristämätön tinattu kuparijohdin, jotka molemmat on varattu maadoituksiin. Näitä kahta johdinta ei merkitä tunnuskoodiin MHS kaapeleissa.
MHS 10 * 2 * 0,5Televerkon sisäkaapeli. Yhteensä 20 signaalijohdinta, kukin halkaisijaltaan 0,5 mm. Kahdesta johtimesta muodostuvat parit kerrattu yhteen. Näitä pareja on kaapelissa 10 kappaletta. Lisäksi on vielä MHS kaapeleissa vakiona olevat kaksi maadoitusjohdinta.
JAMAK 8 * (2 + 1) * 0,5Intrumentointikaapeli. Yhteensä 16 signaalijohdinta, jotka on jaettu kahdeksaksi, kahden johtimen pariksi. Jokaisella parilla on lisäksi oma maadoitusjohtimensa. Niin signaali, kuin maadoitusjohtimienkin halkaisija on 0,5 mm.

Tulostuskelpoinen sivu

harraste ELEKTRONIIKKA - ©Kari Huhtama, Iittala